2 Nisan 2012 Pazartesi

SOSYAL MEDYA'NIN ARAŞTIRILMASI ( İremnur ERENEL)

Hazırladığımız proje sosyal Medya üzerine olduğu için ilk işimiz Sosyal Medya araçlarını kullanmak oldu. Proje Lideri Öğretmenimiz projemizi içmeleşmesi için öncelikle bizlerin iyi birer sosyal Medya kullanıcısı olmamamız gerektiğini söyledi. Çünkü bizler sosyal Medya ‘yı iyi bir şekilde kullanırsak. Diğer arkadaşlarımıza da öğrendiklerimizi anlatabilir, onlarda kullanmasını sağlayabildik.

   Hepsimizin bildiği gibi sosyal Medya denince aklımıza ilk önce  ‘’ Facebook’’  gelmektedir. Bizde bu geleneği bozmadan bir facebook adresi almaya karar verdik. Gerçi birçoğumuzun zaten bir facebook adresi vardı ama olmayan arkadaşlarımızın edinmesini sağladık. Ardından bütün  proje  üyeleri sosyal  Sosyal  Medya aracı olan facebook’ta   birbirimize arkadaşlık isteği  göndererek  arkadaş olduk. Gerçi birçoğumuz zaten facebook’ta arkadaştık ma okulda projeden bizim sınıfta olmayan arkadaşlarımızda vardı.

   Gel gelelim sosyal Medya’nın kullanımında. Aslında bakarsanız bizler facebook’u kullandığımız zannederdik. Fakat Proje Lideri öğretmenimiz Muhittin IŞIK ’bize o kadar şey gösterdik ki aslında biliyoruz dediğimiz sitenini ancak % 25 kullanıyormuşuz. Öğretmenimiz bize facebook’un hemen bütün menülerini anlattı. Aslında şunun bile farkına vardık. Sosyal Medya sitelerinin ayrı bir kurs adı altında eğitiminin verilmesi gerekiyormuş. Biliyoruz dediğimiz Facebook ‘ta o kadar farklı şeyler yapılıyor ki bütün halka üyeleri şaşırdık. Bizler sadece fotoğraf yayınlayıp yorum yapılıyor bilirdik. Oysa ki öğretmenimiz bize facebook sayesinde birbirimize anlık ‘Chat’laşabileceğimizi facebook’u mail adresi olarak kullanabileceğimiz resimlerin dışında video yada belgeler yayınlaya bileceğimiz, toplu mesaj grubu oluşturabilmeğimizi, kendi duvarımızda değilse başkasının duvarında paylaşabileceğimizi, bir paylaşımı bir gruba özel  yada kişiye özel yayınlayabileceğimiz  gösterdi. Bunun dışında facebook kişisel ayarlarını hiç bilmezdik, öğretmenimiz   sayesinde  facebook profil   ayarlarının nasıl olması gerektiğini, kişisel  ayarlar nasıl değişikler  yapabileceğimizi  gösterdi. Bunlarda en önemlisi aslında Öğretmenimizin bize verdiği güzel bilgilerdi. Çünkü biz önümüze  gelen her şeyi  facebook’ta paylaşıyorduk.Ama öğretemezimiz sayesinde aslında facebook  sayfalarımızın  bize özel olduğu ve paylaştığımız her şeyi bize yansıttığını anladık.Ayrıca  yazdığımız ve paylaştığımız   her şeyi  paylaşmadan ve yazmadan önce  kesinlikte  birkaç  defa düşünmemiz  gerektiğini anlatı.Bu davranış yalnızca  bizi yansıttığı için değil , ayrıca  hepimizin bildiği  gibi internet  ortamında paylaşımız  her şeyi  kayıt altına   alınıyor ve ömür boyu saklanıyor .Bu bağlamda bir şeyi  paylaşmadan  önce  defalarca düşünmemiz gerektiğini paylaşmadan önce  defalarca düşünmemiz gerektiğini  öğrendik. Sadece güvenlik  açısından tabi ki ayrıca işin içinde etik boyutu da var .Çünkü paylaştığımız çok şey biraz yanlı  olduğunu fark ettik.Özellikle içinde  bulunduğumuz  zümrenin dışındakilerindin  hiçe sayıp  paylaştığımız  fark ettik.Fakat facebook  ta  olan  arkadaşlarımız yalnızca bizim bulunduğumuz zümreden değil  tabi.Ayrıca bir dine ,ayrı bir dile ,ayrı bir ırka mensup olan  olan arkadaşlarımız da var  ve bizler bir şeyiler paylaşırken  bütün  bunlar düşünüp ,bizden farklı olan arkadaşlarımızı  kırmayacak  ve incitmeyecek içerikler  paylaşmamız gerektir.Bu yüzden bir paylaşımda bulmadan önce empati  kurarak arkadaşlarımızın incinip incelmediğini düşündükten sonra paylaşmalıyız.

Proje Lideri öğretmenimiz bizlere anlaştığını bu güzel bilgiler gerçekten bizi çok etkilenmişti. Aslına bakarsanız çok basit ördüğümüz Facebook’unbile ne kadar önemli olduğunu fark etmemizi sağladı.

   Tabi ki sadece facebook ile kalmadık. Facebook ‘un yanında Youtube,Lınked, MSN,Skype,Twitter,Google spot v.b gibi  onlarca sosyal Medya  araçları ile tanıştık.Bizler Youtube ‘de sadece komik video   ve ilginç   videolar  olduğunu zannederdik .Oysa ki Youtube  düşündüğümüzden  de büyükmüş.Youtube sayesinde istediğimiz  dersle ilgili video  bulup izleyebiliyormuşuz .Hemde aynı   konu ile ilgili  çok videolar.Ayrıca sadece ülkemiz değil yabancı ülke videoların da ulaşabiliyoruz.

   Ayrıca bu eğitimde farklı bir sosyal Medya aracı daha öğrenmiştik’’Linkedın’’.Bu Medya aracı sayesinde büyük bir sosyal ağa sahip olabiliyormuşuz. Kendi işimiz ile ilgili ya da kendi ilgi alanımız ile ilgili Linkedın ağına katılıp belki ulaşamadığımız çoğu insana ‘’1 tık’ kadar yakın olabiliyormuşuz. Bizimle aynı ilgi alanına sahip insanların bulunduğu bu ağ üzerinden iletişime geçip, imlanlar sağlayabiliriz. Eskiden MSN kullanırdık, fakat proje Lideri öğretmenimiz Muhitin IŞIK sayesinde ‘SKYPE’ ile tanıştık. Gerçekten çok güzel bir internet işlenebiliyormuşuz. Eğitimine gördüğümüz ‘’ SKYPE’ sayesinde dünyanın neresinde olursanız olun öğretmeniniz verdiği dersleri ‘online’ olarak izleyebiliyorsunuz Hatta ülkemizde bir çok dershane de ‘SKYPE’ kullanarak öğrencilerine destek oluyormuş.

Bunun dışında ‘Twitter’ öğrendik. Pek bizi sarmasa da sanırım büyükler çok seviyor. Twitter sayesinde istediğimiz kişiyi takip edebiliyorsunuz. Yani sevdiğimiz bir aktörün ya da sanatçının neler yaptığında izleyebiliyormuşsunuz. Tabi sadece aktörlerin ve sanatçılar demek doğru olmaz birçok yazar ressam, mimar, eğitmen, bilim adamının da sayfasında takip edebiliyormuş. Neyse işte dediğimiz gibi bu eğitim sayesinde onlarca Sosyal Medya aracını ne işi yaradığını ne nasıl işe yaradığını ne nasıl çalıştığını kullandığımızı öğrendik.

JBunun için Proje Lideri MUHİTİN IŞIK öğretmenimize teşekkür ederiz J

(Resimler Weblopedi.net, sosyalmedyahaber.com, oxsi.net sitelerinden alınmıştır.)
 J

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder