16 Nisan 2012 Pazartesi

SOSYAL MEDYADA ÜRÜNLERİN PAYLAŞTIRILMASI (Eren KILIÇKAYA)

         Geçen hafta bildiğimiz gibi sosyal medya ürünlerinin paylaştırılması için sayfa oluşturmuştuk. Bu hafta ise oluşturduğumuz bir sayfaya diğer sosyal medya ortamlarından elde ettiğimiz ürünleri paylaştıracağız..Öncelikle proje Lideri öğretmenimiz Muhittin IŞIK bu paylaşımların daha hızlı ve daha denetimli her bir derse farklı halka ve üyeleri görevlendirdi.Aldığımız her bu görevi sevinci ile hemen araştırmaya başladık.Hepimizin  bildiği gibi paylaşım denince ilk akla gelen web site olan ‘’Youtube’’u araştırdık. Proje lideri öğretmenimiz bizi ilk önce sınıflara yani 6.Sınıf 7.Sınıf Ve 8.sınıf olmak üzere üç gruba ayrıldıktan sonra her bir ile ilgilenecek bir arkadaşlarımızı görevlendirmişti.

         Ardında her halka üyesi arkadaşlarımız kendisi için verilen sınıfları ve görevleri göz önüne alarak bilgiler toplamaya başladı. Tabi ‘’Youtube’’tan araştırdıklarımız belli bir süre sonra bitiyordu. Yani aramak istediğimiz sınıfa ve derse ait videolar birkaç videoyu geçmiyordu. Bizlerle tabi bu noktada pes etmiyorduk hemen başka ortamlara girdik.

           Özellikle dershane site siteleri işimizi epey rahatlaştırmıştı. Çünkü bütün dershaneleri öyle güzel paylaşımlarda bulunmuşlardı ki bizler de bu araştırmayı yaparken epey bir bilgi sahibi olmuştuk. Bu arada araştırdığımız paylaşımları paylaşmadan önce kendimiz izlemek ya da okumak zorundaydık. Proje Lideri Öğretmenimiz Muhittin IŞIK bir paylaşım yapmadan önce kesinlikle ve öncelikle kendimiz izlemeli ve okumalısınız. Neden? Diyeceksiniz çünkü bazen izlediğimiz bazen izlemediğimiz videolar normal görünürken ilerleyen dakikalarda farklı boyutlara çekilebiliyor. Yani herhangi bir dil, din, ırkçılık ayrımına gidiyor. Ya da zararlı içerik barındırıyor olabilir. Ayrıca video dışında yazımsal içerik de paylaşacaksanız öncelikle bir güzel okuyacaksınız. Böylece hem yayınladığımız içeriği hem de kendi birikiminizi arttıracaksınız. ‘’Öğretmenimizin bu dediklerini gerçekten çok önemsedik ve dediği gibi kendi adımıza epey bilgi edinmiştik.

           Her halka üyesi arkadaşımız kendi sorumlu olduğu ders ile ilgili gerekli materyallerin toplanmasının ardından geldik bu topladığımız materyallerin tek tek yaygınlaşmasına. Tabi yaygınlaşacak içerik bizim dışımızda proje Lideri Öğretmenimiz Muhittin IŞIK tarafından da bir kere daha kontrol ediliyordu. Ardından geçen hafta oluşturulan Facebook sayfasında halka üyeleri halka ile birlikte paylaştık. Fakat bu sadece bir haytalık bir etkinlik değildi. Projemiz boyunca devam edecekti.

             Bu arada sadece biz araştırma yapmıyorduk. Okulumuzun bütün sınıflarını gezip ‘’Eğer isteyen öğrenci varsa Medya Martıları sayfamızda derslerimizle ilgili video veya içerik getirebilirler’’ dedik. Böylece hem daha fazla materyale ulaşmış olduk, hem de daha fazla nebze olsa yükümüz azalacaktı. İlerleyen birkaç hafta daha fazla içerik 6.sınıflardan geldi tabi en az içerikte 7.ve 8. Sınıftan geldi getirilen materyallere baktığımızda ise en fazla içerikte o günlerde işlenilen konu ne ise onunla ilgili oluyordu. Buda bize şunu fark ettirdi. Eğer güncel bilgiler yayınlarsak yani öğretmenlerimizin sıcağı sıcağına anlattıkları konuları yayınlarsak ‘’Medya Martıları’’sayfamıza daha çok ilgi gelecekti.Böylece bizlerle amacımıza daha hızlı ulaşacaktık.Bu durumu proje lideri öğretmenimiz Muhittin IŞIK ve proje Destek öğretmenimiz Pınar ERDOĞAN’A açıkladık.Onlarda bu durumu çok mantıklı buldular ve hemen facebook sayfamızda olabildiğince işlediğimiz konulara yönelik olmasını sağlamızı söylediler.Bizlerde ‘’Bilişimci Martılar’’olarak kendi aramızda bir toplantı yapıp bütün halka üyelerinin bu konuya dikkat etmesini istedik.Ve ayrıca ilgili sınıf ve dersin gerektiğinde takip edilmesi ve ayrıca sınıfları dolaşarak öğrencilerin istediklerini de alabileceğimizi düşündük.Kendi öğrencilerimizin yani arkadaşlarımızın istediklerini  içeriği yayınlayarak onların daha çok ilgisini çekecekti.


              Bu arada öğretmenlerimizi de düşündük tabi. Çünkü sonuçta dersleri anlatanlar öğretmenlerdi. Biz bu durumu düşünerek öğretmenlerimiz ile görüştük. Her halka üyesi arkadaşlarımız görevli olduğu sınıf ve dersi dikkate alarak ilgili öğretmeni bulup konuştu. Öğretmenimize onların anlattıkları derslerle ilgili eğer materyal varsa bunları ‘’Medya Martıları’’ sayfamızda yayınlayabileceğimizi söyledik. Ayrıca eğer arzu ederlerse bir sonra derslere ön bilgileri sayfamızda paylaşabileceklerini ve böylece öğrencilerin derse gelmeden önce bu bilgiler okuyup konuya hazırlıklı gelmesini sağlıyordu.


            Ayrıca her öğretmenimizden bir ricada bulunduk. Her öğretmenden dersler ile ilgili duyurularını bizim sayfamızdan yapmasını istedik. Böylece em bu durumu onla katkı sağlayacaktı hem de bize yardımcı olacaklardı. İlerleyen haftalar da öyle oldu zaten. Öğretmenimizi unuttuklarını ya da paylaşmak istedikleri videoları sayfamızdan yayınlayarak daha fazla öğrenciye ulaşmış olacaklardı.
(1. resim focushaber.com 4. resim rengarenkwebhizmetleri.con'dan alınmıştır.)
Eren KILIÇKAYA

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder