5 Mart 2012 Pazartesi

İNTERNET ORTAMI VE WEB TASARIMI (İremnur ERENEL)

Yapacağımız projenin Sosyal Medya üzerinden olacağı için Proje Lider Öğretmenimiz Muhittin IŞIK tarafından aşağıdaki eğitimler verilmiştir. Böylece kendi Web ve Blog sayfalarımızı hazırlamamız sağlanmıştır. Aşağıda temel web tasarım çalışmalarında neler yaptığımız anlatılmıştır.
İNTERNET ORTAMI VE WEB TASARIMI
·         İnternet:

İnternet, birçok bilgisayar sisteminin birbirine bağlı olduğu, dünya çapında yaygın olan ve sürekli büyüyen bir iletişim ağıdır.

Internet, insanların her geçen gün gittikçe artan "üretilen bilgiyi saklama/paylaşma ve ona kolayca ulaşma" istekleri sonrasında ortaya çıkmış bir teknolojidir. Bu teknoloji yardımıyla pek çok alandaki bilgilere insanlar kolay, ucuz, hızlı ve güvenli bir şekilde erişebilmektedir. İnternet’i bu haliyle bir bilgi denizine, ya da büyükçe bir kütüphaneye benzetebiliriz. Internet’e,  bakış açımıza bağlı olarak farklı tanımlamalar da getirebilirmişiz.

·         Ip (Internet Protocol)Numarası

Bilgi Ağı" üzerindeki bilgi iletimi ve paylaşımı bazı kurallar dahilinde yapılmaktadır. Bu kurallara kısaca "internet protokolleri", ya da TCP/IP protokoller ailesi denirmiş. TCP/IP (Transmission Control Protocol/Internet Protocol), bilgisayarlar ile veri iletme/alma birimleri arasında organizasyonu sağlayan, böylece bir yerden diğerine veri iletişimini olanaklı kılan pek çok veri iletişim protokolüne verilen genel admış. Bir başka değişle, TCP/IP protokolleri bilgisayarlar arası veri iletişiminin kurallarını koyarmış.

Bu protokollere örnek olarak, dosya alma/gönderme protokolü (FTP, File Transfer Protocol), Elektronik posta iletişim protokolü (SMTP Simple Mail Transfer Protocol), TELNET protokolü (Internet üzerindeki başka bir bilgisayarda etkileşimli çalışma için geliştirilen *login* protokolü) verilebilir. Adını sıkça duyduğumuz WWW ortamında birbirine link objelerin iletilmesini sağlayan protokol ise Hyper Text Transfer Protocol (HTTP) olarak adlandırılmaktadır. TCP/IP protokolü aynı zamanda, diğer iletişim ağlarında da kullanılabilirmiş. Özellikle pek çok farklı tipte bilgisayarı veya iş istasyonlarını birbirine bağlayan yerel ağlarda (LAN) kullanımı yaygınmış.

·         Domain

Bu programları yazan kişiler, kendi programlarını herkesin alıp bedava kullanmasına izin verirlermiş. Ancak, bazı durumlarda bu bedava kullanım kayıtlandırılırmış. Public Domain yazılımlarda aşağıdaki hususlar göz önüne alınmalınmış:

Tamamı değiştirilmeden üçüncü kişilere kopyalanmalı,

Eğer sözkonusu eser bir başka yerde kullanılacaksa (örneğin bir başka eserde bundan yararlanılacaksa) yazarlarına bildirilmeliyiz,

Herhangi bir şekilde eserin dağıtımından dağıtım medyası masrafından fazla masraf alınmamalı (BBS'ler için)

Bunun en iyi örneklerinden biri GPL (GNU Public License) mış.

·         Web tarayıcılar

Web tarayıcılar  internet üzerinde ki  tüm bilgilere bakabilme  ve bu bilgileri etkileşim halinde olabilme olanağı veren  bir uygulama programıymış

ü  Arama Motorları



İnternet büyük miktarda bilgi içerir, ancak en büyük sorun ihtiyacınızolan bilginin yerini tespit edermiş.

*Crawlerlar

Bu tip arama motorları siteleri otomatik olarak ziyaret eder ve hemen hemen tüm sayfaları hafızalarına alırmış.

*Dizinler

İnsanlar tarafından kontrol edilen arama motorlarıymış. Bunlardan bazıları crawlerla dizin hizmet verilmişler.

*WEB TASARIMI

Ø  Sayfa Hazırlıklarken Dikkat Edilecek Noktalar

Sayfa adında yada sayfada yer alan herhangi bir resim ya da animasyonlar kaydedilirken asla Türkçe ve özel karakterler (ğ,ü,İ,ş,?,.\)kullanılmazmış.

Web sitenizi yaptığınızda, mutlaka  ana sayfanızı index.html olarak adlandırılırmış

*Görsel Tasarım

Günümüzde içeriği tayin ederken sayfamızın amacı uzun uzun bilgi vermekse, ’nasıl olsa kimse okumuyor! diye bu bilgiler kırpmak, gerçekten o bilgiye olan kişilere haksızlık olurmuş. Sayfamızın bir hareket noktası, bir geçiş noktası olduğunu tahmin ediyorsak, kimseyi fazla oyalamayan, istemediklerini bildiğimiz bilgileri zorla vermeye de hakkımızı yokmuş.

Bu belirleme bize Web sayfasının bütün itibariyle mükemmel bir grafik dengesine sahip olması gerektiğini gösteriliyormuş. Salt metinden ibaret gri bir sayfa itici ve sıkıcı iken büyük ve geniş grafikler, büyük ve kara lekeler halindeki harfler özellikle içerik arayan daha rafine izleyiciye ‘içi boş’ izlenimini verecektir. Grafik sanatçı, bu noktada sayfasının beklenen ‘müşterisinin’ varsayılan ilgi odağını, grafikle metin dengeleyerek bulmak zorunluymuş.

(1.Resim netwebtasarim.com, 2.resim cihanwebtasarimi.com, 3.resim ekolreklamajansi.com dan alınmıştır)
İremnur ERENEL

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder