6 Şubat 2012 Pazartesi

FORMLAR (İremnur ERENEL)

Yapacağımız projenin Sosyal Medya üzerinden olacağı için Proje Lider Öğretmenimiz Muhittin IŞIK tarafından aşağıdaki eğitimler verilmiştir. Böylece kendi Web ve Blog sayfalarımızı hazırlamamız sağlanmıştır. Aşağıda temel web tasarım çalışmalarında neler yaptığımız anlatılmıştır.

 FORMLAR

Bugünkü konumuz formlarmış. Formlar on üç alt başlık olarak bakıncakmışız. Şimdi on üç alt başlığı bakıncakmışız.

*<Formlar>

Formlar Html’in ayrılmaz ve vazgeçilmez parçalarından biridir. Bu yazıda işin biraz teorik kısmına değinecekmişiz.

Formlar HTML kodlarında <form> </from> tagları ile belirtilir. Bu iki tag arasına yazılan tüm form elemanları bu formun bir üyesidir ve bu form elementleri genelde kullanıcı odaklı veri girişleri için kullanılırmış.

*Action

Formalardan girilecek bilgilerin değerlendirileceği dosyanın tam yolunu göstermekmiş

* Method

Formadan girilecek bilgilerin değerlendirici dosyaya gönderilme yönetimini belirtirmiş. Post değeri ise form içeriğini direk olarak değerlendiriciye yönlendirirmiş.

*Target

Form değerlendirici tarafından kullanıcıya geri gönderilen yanıtın hangi pencerede belireceği gösterirmişiz. Pencere içimleri HTML 1modülü bağlantılar konusunda da gösterdiğimiz ‘_blank’,_’top’ gibi değerlerden biri olabilirmiş.

*<İnput>

Genel amaçlı bir from etiketinmiş. Girdiği türü type öğesinde belirtilerek farklı girdilerin alınmasını sağlarmış.

*CheckBox

Formumuza onay kutuları eklemek için kullanılırmış.

*Radio

 Kullanıcının birçok seçenek içerisinden bir tanesini seçebilmesine olarak tanırmış. Grup içindeki radio kontrolleri her zaman aynı isim taşımalı, değerleri ise value değerine atanmalıymış.

*Text

Kullanıcıdan tek satırlık veri alınmasına olanak tanırımmış. Size ve maxlength yakıları, bu kontrolle birlikte kullanılabilirmiş.

*Image

Bir resmi ifade eder ve üzerine tıkladığında form değerlerini sunucuya yollar. Bu tag src ile birlikte src komutu resmin bulunduğu URL’yi gösterirmiş.

*Password

Formumuza parola yazılabilecek alan eklemek için kullanılırmış. ‘Text’ elemanından farklı olarak bu alana girilen karakter aşağıdaki gibi gösterilirmiş.

*Textarea

Metin alanı anlamına gelen bu kelime formunuza yazı yazabilecek alan eklemek için kullanılır. Yardımcı öğeler olarak rows ve cols kullanırmış.

*Reset 

Tıkladığında form içeriğini temizler. Kullanıcının formu tekrar doldurmasını sağlarmış.

*Submit
Formalar içeriğini sunucuya yollarmış. Value değeri  üzerindeki yazı değiştirilebilirmişiz.
İrem Nur Erenel


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder